Storklubbar i Stockholm

I ett tidigare avsnitt så var vi inne lite på Stockholms Fotbollförbund och deras visioner om att skapa en bred ungdomsverksamhet. Vi nämnde även att de vill vara Sveriges ledande förbund. Det är svårt att vara det ledande förbundet i Sverige utan en rejäl elitsatsning så nu tänkte jag prata lite om de storklubbar som finns i Stockholm och den säsong som de har bakom sig. Det är dessa lubbar som får alla stora rubriker, men vi får inte glömma att det är föreningar som Kärrtorps BK som agerar plantskola i många fall.

AIK
AIK Solna är en av Sveriges mest kända och anrika föreningar. Deras verksamhet sträcker sig långt bortom fotbollsverksamheten, men det är där de har rönt störst framgångar de senaste åren. Både deras herr- och damlag håller till i respektive högstaliga. Damlaget har en tung säsong bakom sig .De vann fyra av sina 20 matcher och klarade sig med nöd och näppe över strecket. Det gick desto bättre gör herrarna som slutade trea i herrallsvenskan bakom Malmö och IFK Göteborg.
Screen Shot 2015-01-12 at 14.27.33

Djurgårdens IF
Den andra av de två riktiga storklubbarna i stockholmsområdet. Herrlaget stod för en ganska medioker säsong. En sjundeplats i Allsvenskan imponerar inte på någon. Kraven från både sponsorer och fans är högre än så och något måste hända med DIF inom en ganska snar framtid. Djurgårdens damlag håller till i Elitettan där de, precis som herrlaget, gjorde en medioker säsong. De slutade fyra och var aldrig riktigt nära avancemang. Det här är naturligtvis ett underbetyg till en förening av Djurgårdens dignitet. De har visserligen en rejäl satsning på damverksamheten men i mina ögon bör de kunna ställa upp med en slagkraftigare trupp.
Screen Shot 2015-01-12 at 14.27.14

Hammarby IF
Lillebror i Stockholm börjar väsnas mer och mer. Bohemerna från söder ångade på som ett tåg i Superettan den gånga säsongen och utan att göra någon källkoll så skulle jag vilja påstå att de hade bäst publiksiffra av samtliga svenska fotbollslag. Kommande säsong så spelar de i Allsvenskan och det är ett ganska stort lyft för den ligan. Miserabelt för Superettan att de gick upp. Precis som Djurgårdens damlag så håller Hammarbys dito till i Elitettan. Till skillnad från Djurgården så gjorde Hammarby IF DFF en riktigt bra säsong där de slutade tvåa bakom Mallbacken. Om jag inte har helt fel så betyder det här att även damlaget gick upp till den svenska högstaligan. En väldigt bra säsong för Hammarby fotboll med andra ord.
Screen Shot 2015-01-12 at 14.27.44

Brommapojkarna
Nej, nu ska vi inte överdriva och kalla Brommapojkarna för någon storklubb.
Screen Shot 2015-01-12 at 14.29.53